Telefoon:

06-23003751

E-mail:

wellnesspraktijkhamsa@hotmail.com

Openingstijden:

Doordeweeks van 19:00-22:00 uur, woensdag van 10:00-22:00 uur

De Hamsa (in het Arabisch ‘Ghamsa’) wordt ook weleens ‘de hand van Fatima‘ genoemd. Dit verwijst naar Fatima Zahra, de dochter van de profeet Mohammed. Hamsa is het Arabische woord voor het getal vijf. Dit getal is een heilig getal binnen de Islam vanwege de 5 pilaren van het geloof, namelijk: de geloofsbelijdenis, de rituele gebeden, het vasten tijdens Ramadan, het geven van aalmoezen en de pelgrimstocht naar Mekka. In de Hamsa ziet men soms een oog afgebeeld, wat staat voor bescherming tegen het boze oog. Tezamen word het gezien als een symbool tegen slechte invloeden.
Naast de belangrijke betekenis binnen de Arabische cultuur, zien we dezelfde symboliek ook terug in het Jodendom. De hand wordt dan ‘de hand van Miriam’ genoemd, gerelateerd aan Miriam de zus van de bijbelse Mozes en Aaron. Het Joodse woord voor het getal vijf is ‘Hamesh’ en de vijfde letter van het joodse alfabet is ‘Heh’, wat staat voor een van de heilige namen van God. Ook is het getal representatief voor de vijf boeken van de Torah. De vernieuwde interesse in de Kaballah zorgt er voor dat de Hamsa weer erg populair is. In het Joodse geloof is de vis een teken van geluk, waardoor deze ook vaak in de Hamsa word afgebeeld om het kwade te mijden.
De Hamsa wordt verwerkt in sierraden, sleutelhangers of wordt afgebeeld boven de deuren/poorten van gebouwen. Er zijn twee stijlen van Hamsa handen: de hand met de symmetrische duim/pink en de handen die niet symmetrisch zijn, maar eerder op een gewone hand lijken. De hand kan zowel rechtop, als met de vingers naar beneden wijzend gedragen worden.